Wat zijn de voordelen van adaptogene paddenstoelen?

Introductie

In een vorig artikel hebben we reeds de manier waarop medicinale paddenstoelen werken toegelicht. Kort samengevat halen medicinale paddenstoelen hun kracht uit de aanwezigheid van diverse gezonde voedingsstoffen: essentiële suikers, antioxidanten, essentiële aminozuren en vitamines en mineralen.

Naast de positieve werking van medicinale paddenstoelen op de gezondheid door de aanwezigheid van deze diverse gezonde voedingstoffen, wordt er nog een belangrijke eigenschap toegewezen aan diverse medicinale paddenstoelen, verscheidene medicinale paddenstoelen zouden namelijk een adaptogene werking hebben.

In dit artikel beschrijven wij wat adaptogeen betekend, waarom adaptogenen goed voor ons zouden kunnen zijn en welke medicinale paddenstoelen een adaptogene werking toegeschreven krijgen.

Wat zijn adaptogenen?

De Russische wetenschapper Brekhman heeft uitvoerig onderzoek verricht naar natuurlijke adaptogenen. Volgens de definitie van Brfekhman moeten plantaardige stoffen aan 3 eigenschappen voldoen voordat ze in de categorie adaptogeen mogen worden opgenomen:

  1. Adaptogenen mogen geen bijwerkingen hebben.
  2. Adapotgenen moeten het lichaam helpen bij het verwerken van stress (extern en intern).
  3. Adaptogenen moeten een non-specifieke reactie hebben op het lichaam. Ze moeten de verschillende systemen binnen het lichaam in balans brengen, zonder één specifieke werking te hebben.

Door deze eigenschappen zijn adaptogene stoffen interessant voor de mens in de 21e eeuw. In zijn boek Medicinal Mushrooms, verwijst Christopher Hobbs ook naar het belang van deze stoffen in de moderne maatschappij: “Mocht er twijfel bestaan waarom mensen vandaag adaptogene stoffen nodig hebben, dan hoeft men alleen maar te kijken naar de moderne leefomgeving en welke biologische uitdagingen dit heeft gecreëerd. Vooral als men zich bedenkt dat deze uitdagingen pas de laatste honderd jaar aan het licht zijn gekomen, een te korte periode voor ons lichaam om zich hier aan aan te passen.” (P.42)

Volgens Hobbs is het belangrijkste teken van het feit dat het menselijk lichaam nog niet goed kan omgaan met deze nieuwe vormen van stress, de weide verspreiding van ‘moderne ziektes’ zoals kanker, AIDS en candida infecties. Volgens Hobbs toont de machteloosheid van de moderne geneeskunde ten opzichte van deze moderne ziektes de noodzaak van preventieve geneeskunde.

Waarom zijn adaptogenen goed voor ons?

Adaptogenen kunnen een belangrijke rol spelen vanwege hun preventieve werking. Volgens Hobbs kunnen adaptogenen bijvoorbeeld het immuunsysteem ondersteunen. Adaptogenen doen dit voornamelijk door het ondersteunen en balanceren van het endocrien systeem. Hierdoor worden hormonen in balans gebracht.

Er zijn steeds meer onderzoeken beschikbaar die de connectie aantonen tussen het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem. Door een positieve werking te hebben op het endocriene systeem, door bijvoorbeeld het hormoon cortisol te reguleren, kunnen adaptogenen voorkomen dat een hormonale imbalans het immuunsysteem negatief beïnvloed. Hierdoor kunnen adaptogenen de verschillende systemen binnen het lichaam in balans houden. (Hobbs, p.42)

Daarnaast werken veel adaptogenen volgens Hobbs erg goed door de aanwezigheid van Germanium. Germanium zou helpen door het verhogen van de opname en het gebruik van zuurstof door het lichaamsweefsel. Deze extra zuurstof zou vervolgens het lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Medicinale paddenstoelen, zoals Reishi, bevatten een hoge hoeveelheid germanium.

Samenvattend werken adaptogenen dus preventief door de verschillende systemen binnen het lichaam in balans te houden en door de aanwezigheid van germanium.

Welke adaptogene paddenstoelen zijn er?

Diverse medicinale paddenstoelen kunnen beschouwd worden als krachtige adaptogenen. Hieronder belichten wij de belangrijkste:

Reishi

Zoals reeds aangegeven bevat de Reishi paddenstoel een grote hoeveelheid germanium. Daarnaast kan de Reishi paddenstoel als adaptogeen worden omschreven door de grote concentratie Polysachariden. Polysachariden zijn essentiële suikers die ons lichaam niet makkelijk zelf kan aanmaken. Deze suikers ondersteunen de interne communicatie binnen het lichaam. Door het ondersteunen van de lichamelijke balans zou Reishi, bijvoorbeeld, erg goed kunnen werken tegen allergieën.

Lion’s Mane

De Lion’s Mane paddenstoelen (Pruikzwam) zou ook een krachtige adaptogene werking hebben. Zo zou Lion’s Mane verschillende voordelen hebben voor onze gezondheid. Voornamelijk door de aanwezigheid van twee bijzondere bestanddelen: hericenones en ernacinen. Door de aanwezigheid van deze bestanddelen zou Lion’s Mane bij kunnen dragen aan de ondersteuning van de Nerve Growth Factor, waardoor signalen binnen het lichaam, maar vooral binnen de hersenen beter worden overgebracht.

Cordyceps

De Cordyceps paddenstoel zou ook een sterke adaptogene werking hebben. Zo zou het gebruik van Cordyceps het uithoudingsvermogen verbeteren en het libido versterken door het lichaam in balans te houden. Vooral door het optimaliseren van de zuurstof opname binnen het lichaam.

Chaga

De Chaga paddenstoel wordt ook wel gezien als de paddenstoel voor het immuunsysteem. De Chaga paddenstoel bevat namelijk de meeste antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld. Hierdoor zou de Chaga paddenstoel erg goed kunnen werken tegen vrije radicalen.


Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van natuursupplement.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.
0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is nog leegTerug naar de winkel